Loading...

Embed this project

Copied to clipboard

Sign up for newsletter Create an account Login

WANT IT | SEE IT | BUY IT CONTACTNEWSSTORIESPROFESSIONALSBEDROOMBATHROOMKITCHENHOME

Profile: Cheerful Colours Stand Out Just Enough in This Townhouse Kitchen

Moving the kitchen upstairs, this cooking space transforms into a warm and inviting kitchen
   EKBB Magazine  |  written on: 23-01-2022 08:15am

After living abroad, Fiona and Nick Turner returned to the UK, falling for Cambridge’s beautiful riverside setting and historic architecture. Keen to be in the city centre, a short walk from the train station and local schools for their children, they settled on a modern townhouse which had been built in 2006. Spread over four floors with a roof terrace overlooking the large communal garden, the space was ideal. Almost.

Kitchen, medium, contemporary, Nicholas Anthony, bar stools, corian medea, silverbrown matt lacquer, accent colours, miele, blanco, caple, modern, light

Bar stools close to the wine cabinet create an area for socialising with friends, out of the main cooking zone

Quick View

- Owners/residents: Fiona and Nick Turner and their children; Alice, 12, Florence, 10 and Barney, eight

- Designer: Susan Humphries, design consultant at Nicholas Anthony

- Style: Minimalist, contemporary

- Kitchen feature: Nicholas Anthony Y-Line handleless furniture in Stone Grey matt lacquer creates a streamlined finish in this modern family kitchen

No need for a kettle to clutter the worktop; Quooker Nordic Square Twintaps dispense water from matching spouts – one for boiling, the other for hot and cold

“From the location to the contemporary design, we loved everything about it, except that the kitchen was on the ground floor and felt shut off from the rest of the house,” explains Fiona. “Meanwhile, the entire first floor was devoted to the living area, which was so huge the kids could use it for games of five-a-side football!”

Fiona and Nick soon got tired of preparing food in the ground floor kitchen, carting everything up to the roof terrace for lunch alfresco, and then back down to wash up. “So, we decided to convert the back of the living room into the kitchen to make a much more practical layout and better use of the large first floor space,” she informs. “It also meant that we could have direct access from the kitchen to the terrace through the large glass doors, which makes life so much easier when we are entertaining in the summer.”

Kitchen, medium, contemporary, Nicholas Anthony, glass table, dining room, blue chairs, accent colours, wood floor, light, aqua, yellow,

The dining area leads on to the living area, with accents of teal and mustard used to link the spaces

While they converted the old kitchen into a playroom, work began on the first-floor space. “We wanted a modern kitchen to suit a new build house, but something with warmth, and definitely not white, because I didn’t want to feel as if I was making dinner at the dentist,” she says. A visit to the Nicholas Anthony showroom in the city resulted in a meeting with their in-house design consultant, Susan Humphries. “Within an hour, we had come up with a plan and chosen everything that we wanted,” reveals Fiona. “We love the combination of subtle colours and the layout, which works brilliantly. But best of all, by creating one open-plan living, eating and cooking space, it’s given the house a heart.”

Outdoor woven furniture creates an extension to the living space

Q & A – Susan Humphries, design consultant at Nicholas Anthony

- How did you begin the project?
Fiona and Nick had decided on the area they wanted to use for their new kitchen, so I began by planning a layout with three distinct zones. One was for the sink and clearing away, one for a bank of tall units to house the ovens and fridge-freezer, and then a central area to link the two sides of the room, and provide prep and cooking space, as well as an area for bar stools.

- Can you tell us more about the island?
There wasn’t enough space to include a walk-around island, so it made sense to attach it to one corner of the room. Not only did this allow us to create a neat station for prepping and cooking, away from the children or guests, it also allowed us to channel in and conceal new electrics across from the corner of the sink run. A ceiling feature above houses the extractor and its ducting.

Kitchen, medium, contemporary, Nicholas Anthony, dining, accent colours, light, outside, Wooden floor, natural, outdoor dining, seating,

The south-facing roof terrace makes an attractive area for alfresco meals in summer


- And the mix of materials and finishes?
Shades of warm grey and taupe create a modern blend of neutrals, in finishes which have a subtle sheen. These colours also offer natural harmony with the walnut floor and the plants and trees seen through the glass doors and picture windows. Meanwhile, at 1800x1885mm, there was no way I could get such a large island worktop into the kitchen in one slab without using a crane so the solution was to use Corian®, which is an acrylic-based solid surface. We brought the worktop upstairs in sections, and assembled it on site. The joins are virtually invisible, so the entire worktop has a beautifully seamless finish.

Credit: Darren Chung (Images), Amelia Thorpe (Words)
Published: As featured in EKBB Magazine, Issue 238, February 2016

Also read:
Profile: An Edwardian House Remodel Invites in Views and Light
Profile: A Georgian Kitchen Designed to Socialise

What do you like most about this kitchen? 



Related articles

Expert's Corner: Kitchen Wall Paints

Freshen up your cooking space instantly with a lick of paint on your kitchen walls

Profile: A Contemporary Kitchen in A Traditional Setting

This mid-century kitchen is a triumph of utility, style and precision design

5 Ways Your Interiors Can Make You Happier

2018 is the year you live more ‘lykke’

   EKBB Magazine
The UK's No.1 kitchen, bathroom and bedroom magazine dedicated to real-life luxury homes and turning your design dreams into reality.

View this project