Embed this project

Copied to clipboard width   height

Sign up to the newsletter Create an account Login

Real home: A new extension drapes this kitchen in natural light

An impulse buy led the owners to plan their new kitchen, now the heart of their family home
   EKBB Magazine  |  written on: 16-05-2022 11:45am


It was the lights that did it. “I was walking past Heal’s one day and spotted some beautiful pendant lights in the window,” says owner Deanne Moden. “I could imagine a row hanging above an island and had to buy some.” No matter that Deanne didn’t actually have an island at that point. However, it was the prompt that she and her husband Nigel needed to set about creating a new kitchen, something they had been considering since moving into their Edwardian home in Surrey some 10 years before.

Quick View

- Owners/residents: Deanne and Nigel Moden and their children, Josh and Eliza, plus Cockapoo Bertie

- Designer: Matthew Carey, designer at Harvey Jones
 
- Style: Contemporary

- Kitchen feature: Classic shaker furniture is painted in a gentle shade of grey with the island in broken white. Clean-lined and simple, the in-frame doors offer a contemporary take on traditional style, an effect enhanced by the slender shelves and streamlined brushed steel bar handles

Kitchen,harvey jones,cabinetry,worktop,shelving,tap,sink,stainless steel,oven,fridge freezer,island


“We had refurbished most of the house and it was time to think about the kitchen, which was dark and too small for our family life and at the front of the house without a view of the garden,” explains Deanne. They chose to replace the old and rarely used conservatory at the rear of the house with a spacious kitchen extension with French doors opening directly on to the garden and convert the old kitchen into a utility room.

After visiting several kitchen showrooms, the couple plumped for Harvey Jones in Guildford after meeting designer Matthew Carey. “I liked what Matthew was wearing and his style made a great first impression,” says Deanne. “He understood my ideas and I liked the timeless shaker-style furniture I saw in the showroom.”

Kitchen,harvey jones,island,wooden worktop,bar stools,pendant lighting,paranoid,glass,wooden floorboards


Top of their list of priorities for the new kitchen was an island, and not just because their new pendant lights would look so good hanging above. “When we go to friends’ houses, I’ve noticed how everyone congregates around the island to chat and how it makes the sociable heart of the room,” says Deanne, who also chose some open shelves to add to the warm feel of the room.

“I like the Danish idea of hygge,” she says. “A family home needs to be inviting, not a cold, minimalist space without any personality. This has become the room where we all spend most of our time, and I’m sure that’s because it feels so welcoming.”

Kitchen,harvey jones,island,bar stools,wooden worktop,oven,wine,wine storage,glass,open shelves,storage,display


Q & A – Matthew Carey, designer at Harvey Jones

- Can you tell us about the layout?
The island is the focal point of this design. Not only is it the main preparation and cooking area, with storage drawers and an extra oven on the “working” side, it also has an overhang side for bar stools, framed with shelves for cookery books and a wine fridge. We used only one wall for more storage, the sink area and to house the main appliances, so as not to crowd the room, and to keep an open, spacious feel.

- How did you decide on the colours and materials?
Deanne chose a whitewashed oak floor, creating quite a Scandinavian feel, accentuated by the Danish bar stools. The soft grey painted finish of the cabinetry adds to the light and contemporary mood, as does the broken white shade of the island and walls, so we added a 40mm Brasilica Wild wood worktop to add a touch of warmth that lifts and completes the design.

- Why is the extraction ceiling mounted?
As the glass pendant lights and island are the focus features of this room, a hanging extractor would have obstructed the lights and ruined the sight lines from the island to the garden. This ceiling model is streamlined, simple and discreet, and in keeping with the linear design of the furniture.

Credit: Darren Chung (Images), Amelia Thorpe (Words)
Published: As featured in EKBB Magazine, Issue 254

Also read:
Real home: An extension that strikes the right balance between form and function

Tell us:
What do you think of this Edwardian kitchen extension? Comment below.





Related articles

5 ways to make the most of summer’s bright light

Celebrate these sunny days and boost your mood by letting more light into your home

Trend watch: top interior designers share their home-styling predictions

It's time for florals and waving 'bye-bye' to griege, as revealed by these members of the British Institute of Interior Design...

   EKBB Magazine
The UK's No.1 kitchen, bathroom and bedroom magazine dedicated to real-life luxury homes and turning your design dreams into reality.

View this project