Sign up for newsletter Create an account Login

WANT IT | SEE IT | BUY IT CONTACTSTORIESPROFESSIONALSBEDROOMBATHROOMKITCHENHOME

Profile: Metro Tiles and Wooden Accents Give This Room a Spacious Feel

A gloomy bathroom has been revived and is now a bright room that makes the most of the space
   EKBB Magazine  |  written on: 20-09-2021 08:20am

The owners of this large, semi-detached listed property in Bristol brought on Chris Payne, designer at Ripples, to turn their tired, somewhat long and narrow bathroom into a light trap that maximised on space and storage. Chris set out with a vision: “I wanted the style to be simple and contemporary, while also recognising the strong architectural style of the property. In the original design brief, the bathroom was considered as the main bathing space. However, while not an en suite, it was decided that it should be for the owners’ son. The plan was to let it be generous, simple and capable of adapting to suit different people as the family grows over time.”

A full-height fixed panel shower screen separates the dry and wet areas of the bathroom and can be folded back when not in use. The timber-effect tiles used for the flooring complement the natural scheme

Quick View

- Owners/residents: A couple with their young son

- Designer: Chris Payne, senior designer from Ripples Bristol

- Style: Contemporary

- Bathroom feature: This long and narrow bathroom fits in a large wet floor area, bath and shower. Space-saving solutions include a hinged panel on the end of the shower screen, the WC tucked behind the door, recessed storage for toiletries and for the mirror above the wash basin.

A predominantly white scheme keeps the look light and fresh. While a choice of furniture in high gloss grey adds layers to the all-white room

As the house is listed, the windows could not be altered. “Fortunately, the original leaded arts and crafts-style windows were large and in good condition,” explains Chris. “Although west facing, plenty of light floods in during the day and the setting sun is captured beautifully through them.”

Solid oak shelves either side of the ‘chimney’ provide plenty of display space and help soften the look of the bathroom

To make the room look more expansive, a large mirror has been placed opposite the window to bounce natural light around the room. The designer manages to fit in enough storage space without compromising on the style.  Here, “the left-hand side wall of the room has been built out to allow supply and waste pipes to service the basin and shower, while also allowing niches to be recessed for shower storage and the basin mirror. There’s also practical storage beneath the basin in a suspended drawer unit”, says Chris. All-in-all, the finished design achieves a natural flow with everything they need for a great bathing experience, anytime of the day.

Sunlight pours in through the large west-facing windows, and for when the weather is cooler the Bisque stainless steel towel radiator offers a warm ambience

Q & A – Chris Payne, senior designer at Ripples Bristol

- How did you work with the brief and was there anything you suggested differently?
The existing bathroom was tired, gloomy, poorly designed and carpeted. The intention was to use the space well to create a light and airy feel which would adapt to the changing requirements of a young family. I wanted it to be contemporary, while recognising the architectural style of the property.

- What challenges did you come across and how have you overcome them?
The space is quite long and thin, with windows occupying much of one wall. The space was also misshapen, having at some time been two separate rooms. The challenge was to answer all of the client’s requirements within a long, thin space, while keeping it feeling light and spacious. By designing a large wet floor area directly beside the bath, the functions blend seamlessly. A large fixed shower screen with a hinged panel at the end allows a spacious showering area.

- How have you incorporated both a bath and shower and made use of the space?
A large walk-in shower area is placed directly next to the bath, providing a very generous showering area. A hinged panel on the end of the shower screen, prevents water splashing everywhere and can be folded back when not in use, to give the space back to the rest of the room. Underfloor heating quickly dries any splashed water. The WC is tucked out of sight beside the door, so that only the basin, shower and bath are visible upon entering the room. The metro tiled wall leads the eye directly from the door, past the basin, to the shower and the bath beyond in one motion. This gives the appearance of continuity through the different areas and makes the space feel larger and less segregated.

Credit: Paul Craig (Images), Emma Foale (Words)
Published: As featured in EKBB Magazine, Issue 251, March 2017

Read more:
9 Design Ideas to Steal for Your Next Bathroom Upgrade
How to Up the Spa Quotient of Your Bathroom

What do you like most about this bathroom?



Related articles

Hotel En Suite Looks to Steal: Minimal Scandi Chic

Take home more than just memories by stealing some style from your favourite hotel bathroom

Must-Haves: WOHAbeing

WOHA unveils extensive new luxury furniture collection at Maison et Objet Paris

Profile: Vintage Country Style in A 150-Year-Old Miner’s Cottage

A neglected miner’s cottage now has a new lease of life as a stylish boutique bolt-hole

   EKBB Magazine
The UK's No.1 kitchen, bathroom and bedroom magazine dedicated to real-life luxury homes and turning your design dreams into reality.

View this project