Sign up to the newsletter Create an account Login

Real home: a change of scene for the brighter

This Wiltshire home has turned to face the light
   Hannah Caton  |  written on: 16-07-2019 17:00pm

The project in a nutshell


Who lives here? Helen and Peter Sands, and their two daughters

Location: Wiltshire

Property style: Victorian farmhouse

Designer: Nick Anderson, Guild Anderson

Victorian houses aren’t well known for their light, and after ten years of living in one Helen and Peter Sands say they’d had enough of the gloom. They made the bright decision to totally change the plan of their ground floor; moving the kitchen from the front to the back of the house.


Helen explains that “the kitchen was dark and gloomy without any view of the garden, and we had wanted to do something about it for years. One day we agreed it was daft to have put lots of work into creating a beautiful garden, without being able to see it from the house.” It was time to make a change.

A conservatory was added, which became the new kitchen-living dining area and the old kitchen became a study. Change made, natural light and views of the garden now flooded in.

Guild Anderson helped the couple to design the kitchen in a way that made the most of this new bright space. Shades of blue/grey were used on the walls and lighter blue/grey on the cabinets, to make them stand out – all of which were tied together by using natural oak.

The new island, three metres long, blends usability with calm vibes. “It works well when I’m cooking, but the room also feels relaxed.” A hidden pantry also provides extra storage room.


Designer Nick Anderson explains that he started the project by thinking about the appliances that would be included, like the Everhot range cooker. “The cabinetry is symmetrically arranged around it. To complete the design, the double-door entrance to the walk-in pantry is part of the run of tall cabinets, deliberately disguised to create a streamlined look.”

The circular oak bar, which was made by the local blacksmith, is the perfect place to sit and appreciate the garden.


Helen says, “I’m glad we didn’t let another 10 years go by before making the change."

Also read:
Real Home: ugly duckling turned industrial beauty

NEXT! Looking to use some warm oak tones in your home, click any image below to begin your exploration... 





Related articles

10 times green was implemented perfectly in interior style

Give green a chance

Real home: a modern kitchen redesign for a treetop entertainer

Blending a great natural view with an inclusive space

Hannah Caton


Hannah is the online writer for KBBArk, providing the latest scoop on all things interior. She's always on the lookout for the latest trends and most beautiful re-designs.